Rekruttering av nye medlemmer: 5
Norges Dykkerforbund – Tapte fiskeredskap: 8
Verneområdestyret Oksøy – Ryvingen (VORF): 12
Rydding ukentlig, lokalt i skjærgården: (Ryddekode ff5c) 15
Havmonsteruka: (Ryddekode e677) 17
Arendalsuka: (Ryddekode bf67) 20
Norheimsund (Klubb til klubb besøk med Os Dykkerklubb): (Ryddekode be3e) 21
Oversikt over alle ryddeaksjonene i 2024: 23
Sammendrag:
Søgne Dykkerklubb har i 2024 fjernet 49150 Kg avfall fra havet. Dette inkluderer også tapte fiskeredskap som er fjernet.
Totalt har vi fjernet og rapportert inn 2350 tapte fiskeredskap. Av disse så har 443 redskap vært i god stand og har blitt gjenbrukt. Eier av redskap har blitt kontaktet for returnering av redskap der det har vært enkelt å identifisere eier.
Vi har tatt opp 121 store bilbatterier, 945 dekk, mange små og 1 stort båtvrak.
All rydding er utført på dugnad fra klubbens medlemmer og hjelpere. Totalt er det brukt 6601 dugnadstimer i klubben, fordelt på 153 ryddeaksjoner.
I tillegg til rydding under vann så har vi i 2024 holdt 11 presentasjoner for å vise fram problemene vi ser under vann med spøkelsesredskap og søppel. Dette er en viktig del av vårt engasjement da det kan hjelpe til med å redusere tilsiget av ny søppel i havet.
Vi har samarbeidet bredt med andre lag og foreninger samt Firmaer, forskere + +. Her må vi selvfølgelig nevne vår største samarbeidspartner, Songvår fyrs venner.
Vi har hatt med masse personer ut i båtene under aksjoner. Flere av disse har da deltatt i ryddearbeidet. Eksempler på noen som har vært med oss ut: Ordføreren i Kristiansand Kommune, Norges Dykkerforbund, Skoleklasse Flekkerøy ungdomsskole, Hold Norge Rent
Sikkerhet
Vi har ikke rapportert noen uønskede hendelser knyttet til rydding i klubben i år. Vi tar sikkerheten til alle involverte på alvor.
Norges Dykkerforbund har sammen med aktive klubber som driver rydding under vann utarbeidet ett E-Lærings kurs hvor sikkerhet ved rydding under vann er tema. Vi har vært en viktig pådriver og bidragsyter i dette arbeidet. Dette kurset ligger nå gratis tilgjengelig på nett, og er satt som obligatorisk for medlemmer som driver rydding i regi av Søgne Dykkerklubb.
Alle ryddedykk planlegges og risiko vurderes. Det føres logg for hvert dykk som dokumenterer dette.
Rekruttering av nye medlemmer:
Vi har ett bredt samarbeid med alle som vil bidra i rydding av havbunnen. Man trenger ikke være dykker for å bidra sammen med oss. En stor del av ryddearbeidet foregår over vann. Vi har erfart at en viktig ressurs er bruk av pensjonister. Vi rekrutterer stadig nye pensjonister som båtførere og hjelpemann i båt.
I 2024 har vi arrangert dykkerkurs hvor klubben har dekket store deler av kurs kostnadene til medlemmer som allerede har vært med å bidra over vann, men som ønsker å bidra også under vann.
Totalt har vi rekruttert 14 nye unge dykkere i alderen 14 – 30 år, og enda flere har meldt interesse for kurs i 2025.
Presentasjoner:
En viktig del av oppryddingsarbeidet er å vise fram det vi ser under vann. Dykkerne er folkets øyne under vann. For å vise fram dette problemet så er vi aktive med å poste innlegg i sosiale media og inviterer ofte media til å skrive om det vi driver med. I år har også både «Vi menn» og «Båtens verden» skrevet artikkel om ryddingen vår.
Vi stiller ofte opp når noen vil møte oss også. Som her hvor Vannområdekoordinator med følge besøkte Høllen og kommunalt besøk fra Øst-Europa som ville se hvordan miljørydding kombinert med frivillighet foregår i Kristiansand Kommune..
I tillegg til dette så holder vi foredrag/Presentasjoner med gode videoklipp fra under vann.
I 2024 har vi holdt 11 Presentasjoner
- Hold Norge Rent konferansen i Bergen
- Havmonsteruka, hele ungdomsskolen
- Samfundets skole avdeling Søgne
- Arendalsuka, frivillighet scenen
- Flekkerøya Ungdomsskole, valgfag kystkultur
- Lastad grendehus hummerfest
- Hummer i Sør, Flekkerøya
- Sjømannsforeningen Kristiansand
- Web Presentasjon for Handelens Miljøfond
- Seilmakerloftet (Tema Hummer)
- Seminar Vest Agder Fylkeskommune
Søppeloversikt:
Oversikt over all søppel vi har fjernet fra havet i 2024
Finansiering:
All finansiering vi har mottatt i forbindelse med rydding er knyttet direkte opp mot rapportering av tapte fiskeredskap, utgiftsdekning for bruk av båter og faktiske utgifter som er fakturert inn til klubben. Alle ryddeaksjoner er loggført, og finansiering for hver tur er dokumentert. Dette er for å kunne vise at all støtte som er mottatt er brukt i henhold til søknader.
Norges Dykkerforbund – Tapte fiskeredskap:
Rapportering av tapte fiskeredskap er rapportert via appen Fritidsfiske. Resultat med posisjon av alle redskap er tilgjengelig på Fiskeridirektoratets hjemmeside:
Bilder: Redskap ryddet i Søgne og Kristiansand
Tapte og funne reiskap | Fiskeridirektoratet
Rapportering av tapte fiskeredskap finansieres fra Sparebankstiftelsen DNB og Handelens Miljøfond og administreres av Norges Dykkerforbund.
Innrapporterte redskap i 2024: 2350
Innrapporterte redskap siden 2016: 9790
Statistikk som viser innrapporterte redskap fra Søgne Dykkerklubb tilbake til 2016:
Totalt har vi ryddet tapte fiskeredskap på alle 153 Ryddeaksjonene våre. Halvparten av årets dugnadstimer er registrert mot dette. 3300 dugnadstimer.
Miljødirektoratet:
Vi har i 2024 mottatt støtte fra Miljødirektoratet for utgiftsdekning i forbindelse med rydding av søppel. Utgifter vi har hatt som er støttet via denne ordningen:
- Kostnadsdekning for bruk av båt. Her har vi brukt redningstjenestens satser.
- Kostnadsdekning for utarbeidelse av presentasjoner
- Havmonsteruka (se eget punkt for denne aksjonen under «Ryddeaksjoner»)
Totalt har denne støtten dekket utgifter for 87 aksjoner. Vi har brukt 2095 dugnadstimer på dette.
Mangler Finansiering
I november så det ut som at vi skulle treffe rimelig bra på rydding opp mot mottatte midler. Men i desember var det mye fridager og det ble arrangert ryddedykk hver dag mellom jul og nyttår. Dette var store aksjoner med mye folk og mange båter i bruk. Vi ser nå at vi mangler finansiering til utgiftsdekning for bruk av båter på 11 ryddeaksjoner, totalt er det brukt 277 dugnadstimer i disse aksjonene. Vi håper på å få finansiert dette som en del av støtte i 2025.
Norges Dykkerforbund:
I tillegg til rydding av tapte fiskeredskap så har NDF bidratt med midler til følgende aksjoner:
- Havmonsteruka i Farsund
- Arendalsuka
- Norheimsund (Klubb til klubb besøk med Os Dykkerklubb)
Se egne punkt for disse aksjonene under «Ryddeaksjoner»
Kristiansand Kommune:
Vi har fått støtte fra Kristiansand Kommune via Folkets Klimadugnad.
For denne støtten har vi gjennomført 14 aksjoner og brukt totalt 253,5 Dugnadstimer.
I disse aksjonene har vi tatt opp 253 dekk, 14 batteri, 266 redskap og masse annet søppel.
Denne ryddingen er rapportert inn via ryddekode ff5c (Samme ryddekode for all rydding i Kristiansand 2024)
Oversikt over aksjonene:
Kartutsnitt som indikerer områdene vi har ryddet:
Verneområdestyret Oksøy – Ryvingen (VORF):
Søgne Dykkerklubb har i 2024 ryddet søppel og tapte fiskeredskap i verneområdet Oksøy – Ryvingen. Vi har fått innvilget støtte til dekning av utgifter for bruk av båt fra VORF.
Vi har på disse ryddeaksjonene fordelt kostnader mellom VORF og teinerydding som er organisert via Norges Dykkerforbund. Fordelingen har vært slik at utgiftene for halve aksjonen er tilegnet teinerydding og den andre halvparten er dedikert søppelrydding via VORF.
Vi har gjennomført 28 ryddeaksjoner i verneområdet med dekning fra VORF. Totalt er det brukt 418,5 dugnadstimer.
Store gjenstander som er tatt opp i tillegg til små søppelgjenstander: 71 dekk, 11 Bilbatterier, 2 Båtvrak, hvitevarer, presenninger, bigbags, fiskestenger ++
Søppel er innlevert til Norsk Gjennvinning som marint avfall og ryddingen er registrert i ryddnorge under ryddekode ff5c (Denne ryddekoden inneholder også rydding utenfor verneområdet)
Vi har også funnet 4 sjøminer i verneområdet i 2024. Disse er dokumentert og meldt inn til Politiet. Politiet har videre sent anmodning til forsvaret om fjerning. Vi har god dialog med minedykkerkommandoen i forsvaret. 3 av disse 4 minene ble sprengt av minedykkerkommandoen i uke 47 og 48.
1. Øst for flekkerøyaved Senholmen på 11m dyp
2. Utsiden av flekkerøya ved Ormsøya på 17m dyk
3. Utsiden av flekkerøya ved Flanderen på 25m dyp
4. Utsiden av flekkerøya ved indre blåstholmen på 10m dyp
Oversikt over aksjonene:
Kartutsnitt som indikerer områdene vi har ryddet:
Lister Friluftsråd:
Lister friluftsråd har bidratt med midler til følgende aksjoner:
- Havmonsteruka i Farsund
Se eget punkt for dette under «Ryddeaksjoner»
Hold Norge Rent:
Vi har mottatt utgiftsdekning for bruk av båter i forbindelse med 3 aksjoner knyttet til vår-ryddedagen i Kristiansand. Vi har også fått refundert utgifter til håndtering av søppel som er levert i kontainere via Norsk Gjenvinning og kompensasjon for utstyr som har blitt ødelagt i forbindelse med rydding av søppel.
Områder ryddet i forbindelse med vår-ryddedagen:
Ryddeaksjoner:
Rydding ukentlig, lokalt i skjærgården: (Ryddekode ff5c)
Store ryddeaksjoner er bra, men det er den ukentlige kontinuerlige ryddingen og engasjementet som gir oss de største resultatene. Vi rydder hver uke, og opptil flere ganger hver uke.
Største delen av ryddingen vi driver med foregår lokalt. Stort sett mellom Mandal i vest og til Kvåsefjorden i øst.
Vi rydder systematisk for å være mest mulig effektive. Vi har nå ryddet i dette området systematisk siden 2016. Vi ser en klar forbedring og finner mindre og mindre søppel i dette området.
Vi har ett utrolig bra samarbeid med Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune, de har deltatt på 20 ryddeaksjoner i år. I disse aksjonene tar Skjærgårdstjenesten om bord all søpla som dykkerne sender opp. De tar også søpla med til land og levert den som strandryddeavfall hos Avfall sør. Totalt har de levert ca 9000 Kg for oss i år.
En annen viktig samarbeidspartner og rekrutteringsarena er Sjøspeiderne på Flekkerøya. Her er det ei gruppe som heter «Ung Dugnad». Disse disponerer en arbeidsbåt med kran. Dette er flotte ungdom som liker å ta i ett tak der hvor det trenges.
Ryddeaksjoner siste 4 år fordelt på antall aksjoner pr måned:
Havmonsteruka: (Ryddekode e677)
Søgne Dykkerklubb deltok også i år under Farsund Ungdomsskoles Havmonsteruke. Dette er et prosjekt hvor hele ungdomsskolen jobber med marin forsøpling og bærekraft.
Vi reiste bort med 2 båter (Snorkel 3 og Lettbåt 1).
For Søgne Dykkerklubb så startet aksjonen på fredag morgen og sluttet på tirsdag kveld. I løpet av denne tiden ble det gjennomført 13 ryddedykk. Vi holdt også en halvtimes presentasjon for hele ungdom skolen mandags morgen. 2 av dagene er dedikert til rydding sammen med elever. Elevene er da med ut i båter og hjelper til med å ta avfall om bord i båter og deponere avfallet på kaia i sentrum.
En slik aksjon krever god planlegging og gode samarbeidspartnere. Songvår fyrs venner sto for planleggingen og lokalt i Farsund hadde vi god hjelp fra venneforeningen til Katland fyr og Norsk Fyrforening. Det var også godt samarbeid med kommunen, Farmar, Skjærgårdstjenesten, Farsund dykkerklubb, Brannvesenet, med flere..
Vi hadde også med oss 2 dykkere fra Stavanger Dykkerklubb. De stilte opp for å se hvordan vi organiserer og utfører rydding under vann. Dette har gitt store resultater. Stavanger Dykkerklubb ligger nå på 4 plass over dykkerklubber som har hentet opp flest tapte fiskeredskap i 2024. 😊
Avfall
Det ble ryddet 4600 kg avfall fra havet i løpet av denne aksjonen. Dette besto av 145 tapte fiskeredskap, 108 Bildekk, 16 store batteri, 2 båtvrak av plast og en stor mengde annet avfall
Finansiering
Siden dette er en aksjon langt borte ifra Søgne så kreves det overnatting og bevertning samt at det blir store utgifter på bruk av båt. Finansieringen av denne aksjonen kom fra flere aktører:
- Miljødirektoratet (Via tildelte midler til SDK for 2024)
- Sparebankstiftelsen DNB og Handelens miljøfond via Norges Dykkerforbund. (Rapportering av tapte redskap og utgiftsdekning)
- Lister friluftsråd (Rydding i strandsonen og ned til 5m)
Rapport skrevet av NDF:
Havmonsteruka: Havet på pensum
Skrevet av Ida Camilla A. Skaar • 12. april 2024
Hvert år dedikerer ungdomsskolen i Farsund en hel uke til å lære elevene om havet og utfordringene det står ovenfor. Søgne Dykkerklubb tok turen bort for 3.året på rad. Deres oppdrag er å rette søkelyset på marin forsøpling og spøkelsesfiske.
Elever i felt: Elevene fra 9. klasse ble med ut i båtene for å hjelpe med den marine ryddinga. Noen fant en stor Berggylt fastsittende i en teine, andre fant en bilfender, og den siste ble begeistret for en nydelig Påfuglbørstemark.
Økt kunnskap om havet
Denne uka har elevene fått innføring i et bredt spekter av utfordringer og potensialer havet byr på. De har blant annet lært om biologi og artene som bor i fjæra og fikk attpåtil dissekere en hai av arten pigghå. De har lært om havbruk, besøkt et oppdrettsanlegg og lært om lakselus. De har også vært innom et avfallshåndteringsanlegg, og vært med skjærgårdstjenesten ut og plukket søppel langs kysten.
Dykkerne: Mange dykkere deltok i Havmonsteruka. Her er noen av de mest aktive som dykker etter søppel flere ganger i måneden. Ikke alle helter bruker kappe, si!
Elever hjelper til i felt
Ikke minst fikk elevene fra 9. klasse være med Søgne Dykkerklubb ut i båtene for å være med på å rydde forsøpling fra havbunnen. Deres rolle ble å dra opp avfallet som dykkerne sendte opp. Flere teiner, garn og en søppeldunk var bare noe av avfallet de dro opp i båtene og kastet der det hører hjemme.
Stor mengde forsøpling: Et lite utsnitt av den totale mengden avfall som ble funnet. I bildet dominerer spøkelsesredskaper og dekk.
Utstilling til besvær
Alt avfallet dykkerne og elevene hentet opp fra sjøen ble stilt ut på torvet i Farsund sentrum. Det er usikkert om det var lukta eller avfallet i seg selv som tiltrakk publikum, men mange ble det! Det var for de fleste vanskelig å forestille seg at denne mengden avfall ble funnet i deres egen skjærgård på så kort tid.
Ordfører i Farsund kommune, klima- og miljørådgiver i Kristiansand kommune, samt fylkesordfører i Agder var bare noen av de som tok turen innom Farsund Torv denne uka. «Jeg er imponert over den innsatsen dykkerne fra Søgne gjør for å rydde skjærgården for marint søppel», sier fylkesordfører Arne Thomassen. De alle er enige i at en slik uke med søkelys på havet burde vært pensum for alle ungdomsskolene langs kysten.
Økt kunnskap om havet, dets muligheter og sårbarheter, vil kunne føre til at dagens ungdommer tar mer vare på det enn det vi har gjort frem til nå.
Gode hjelpere: Aktive klubber som Søgne Dk er avhengig er gode hjelpere som stiller opp. Her er folk fra Norsk Fyrforening, Sjøspeiderne, pensjonister og andre engasjerte.
Ved ukas slutt skal elevene presentere et sluttprodukt av hva de har lært innenfor et av temaene de har vært gjennom. Sluttproduktet kan være alt fra en Power Point presentasjon, en sang eller et kunstverk, hvor familie og alle interesserte er velkommen til å komme å se på.
Arendalsuka: (Ryddekode bf67)
Vi deltok for 3 året på rad under Arendalsuka. De 2 foregående år har Søgne Dykkerklubb deltatt i egen regi og har ryddet rundt Arendal og vist fram det som har blitt hentet opp.
I år fikk vi Norges Dykkerforbund til å stå for regien. Dette var en bedre løsning da det ble flere folk til å stå på stand og vise fram fangst og problemene vi ser under vann. Det var da også flere dykkerklubber som bidrog i løpet av uken. Vi stilte søndag til tirsdag samt hjalp til med opprydding på fredagen. Med oss på laget disse dagene hadde vi også med oss hjelpere fra Songvår fyrs venner, Venner av Søndre Katland fyr og Norsk fyrforening.
Totalt gjennomførte Søgne Dykkerklubb 6 ryddedykk disse dagene. Vi holdt også en presentasjon sammen med NDF på frivillighet scenen.
Arendal Dykkerklubb deltok 1 dag og Mandal Dykkerklubb 2 dager.
Norheimsund (Klubb til klubb besøk med Os Dykkerklubb): (Ryddekode be3e)
Helga 20 – 22 september ble det arrangert ryddeaksjon i Norheimsund som en delaksjon til Rein Hardangerfjord. Os Dykkerklubb inviterte Søgne Dykkerklubb til Vestlandet for samarbeid og læring. Os Dykkerklubb ville gjerne se hvordan Søgne Dykkerklubb organiserer ryddingen.
Os Dykkerklubb sin rolle som vertsklubb besto i å organisere overnatting, følgebåt, luftfylling, kaiplass og lokale for oppbevaring av dykkerutstyr under aksjonen.
Os Dykkerklubb stilte opp med sin klubb båt, en 19 fots Polarsirkel med 200Hk.
Søgne Dykkerklubb stilte med sin lettbåt, en Sting 600 HT med 80Hk
Lokale Hjelpere stilte med en Bayliner 28 som følgebåt for dykkerne.
I Løpet av Ryddeaksjonen ble det gjennomført 5 Rydde Dykk. Dykkingen kom litt sent i gang på fredagen grunnet tett tåke. Vi fant imidlertid ett sted ute i fjorden hvor tåka ikke var like tett og hvor det var forsvarlig å dykke. Det ble lagd en plan med bruk av lydsignal mellom båter og Dykkere dersom tåka skulle tette seg i løpet av dykket og 5 dykkere gikk i vannet. Heldigvis så løste tåka seg opp i løpet av dykket og dykkerne kom opp til strålende solskinn. I løpet av dette dykket ble det tatt opp ca 25 tapte fiskeredskap, ca 20 bildekk, 4 kabelkveiler og masse annet søppel.
Dykk nummer 2 ble gjennomført av 6 dykkere i innseilingen til Norheimsund. Her var det lite søppel og redskap å finne, men litt fangst ble det. Blant annet en påhengsmotor, dekk og noen tapte fiskeredskap.
Som avslutning på en god ryddedag spanderte NDF middag på den lokale kina restauranten.
På lørdagen startet vi tidlig. Da var alle dykkerne fra OS og Søgne klar for felles rydding. Vi fikk også med oss en Meget positiv og engasjert land rydder ut på tur. Kenneth Bruvik, styreleder i framtidshavet hadde satt av hele dagen til å bli med oss. Vi startet med en briefing på kaia før avgang med båtene.
Denne dagen lå også tåka tett og vi satset på at den var lettere ute i fjorden. Vi kjørte ut med alle 3 båtene til samme området som dagen før og heldigvis var det bedre sikt der ute. 13 Dykkere gikk i vannet fordelt på flere grupper som ble spredt utover ett planlagt ryddeområde. Det gikk ikke lange tiden før ballongene poppet opp og overflatepersonnellet fikk fult arbeid. Det kom opp ca 30 tapte fiskeredskap, hagemøbler, bilbatteri, masse dekk og annet søppel.
Etter dykket samlet vi oss på land til felles mat. Det ble tid til masse dykkeprat før neste dykk ble planlagt.
Søgne Dykkerklubb planla ett siste dykk ute i fjorden mens Os dykkerklubb planla ett dykk i nærheten av sentrum for å undersøke bunnen for rundballeplast.
Søgne Dykkerklubb slapp 6 dykkere i vannet ute i fjorden, dette resulterte i 1 tapt fiskeredskap og 25 bildekk.
Os dykkerklubb slapp 4 dykkere i vannet, de kartla bunnforholdene og rapporterte om store mengder rundballeplast i området samt mye lastebildekk. Det ble tatt opp noen nett fulle med plast, ett garn og noen dekk.
Etterpå gjennomførte også Os dykkerklubb ett «bonusdykk» ved kaia hvor det også ble tatt opp mye søppel. Dekk, Handlevogner ++.
All søppel ble deponert på kaia i Norheimsund slik at forbipasserende kunne se hva dykkerne fant.
Ryddeaksjonen ble avsluttet med en hyggelig grillkveld som varte til langt på natt. Dagen etter var det opprydding og hjemreise.
Rein Hardangerfjord — Framtidshavet
Klubbutstyr:
Snorkel 4
På grunn av den økte aktiviteten i klubben de siste årene har vi fått behov for større dykkerbåt. Vi budsjetterte for ny båt i 2024 og søkte midler flere steder. Vi klarte å hente inn godt med midler og gikk derfor til innkjøp av en Kulkuri 34, speedsjark. Denne har vi nå kommet godt i gang med å bruke selv om det gjenstår ennå litt tilpasninger.
Tusen takk til de som støttes oss økonomisk:
- Olav Thon Stiftelsen 500 000,-
- Sparebanken Sør: 150 000,-
- Søgne og Greipstad Sparebank 100 000,-
Snorkel 3
Mørejet 30. Den trofaste dykkerbåten vår som har vært hovedbåten vår i 20 år. De siste årene har vi hatt driftstid på over 500 timer i året. Vi har derfor byttet motor i denne båten 2 ganger. I 2017 og i 2022. Dette for å redusere forbruket og for å ha en motor vi kan stole på.
Lettbåt 1
I 2023 investerte vi i ny lettbåt. Dette er en Sting 600 Hardtop. Denne ble primært innkjøpt som følgebåt for å håndtere søppel, men er også utrustet for dykking.
Flekken
I år har vi anskaffet enda en Lettbåt. Dette er en Nordan 18. På grunn av stor medlemsvekst på Flekkerøya var det ett behov for å ha en liten båt tilgjengelig for dykkere. Denne båten blir brukt både til dykking og som følgebåt dersom vi dykker fra de større båtene.
Undervannscooter
Ett av de viktigste verktøyene våre i forbindelse med rydding under vann er undervann scooter. Ved bruk av disse kan dykkerne tilbakelegge større avstander under dykk. Resultat på ryddedykk avhenger ofte av tid under vann og distanse tilbakelagt.
Vi har 5 scootre i klubben til utlån.
3 av disse er kjøpt inn i 2024. 1 Bonex Reference og 2 Divertug 36 Compact.
31.12.2024
For Søgne Dykkerklubb
Leder og Ryddeansvarlig
Karl Klungland
Under litt mer bilder fra Søgne Dykkerklubb.