Tekst Arild Hansen
– Joda, det er jo veldig artig å være med på noe også på fritiden. Vi er en flott gjeng fra Flekkerøy som stiller opp der det trengs. Det er bare ei hake ved det hele; Døgnet har for få timer.
Skole og jobb
Arne Andås smiler og ler. Som han som oftest gjør. «4625» treffer ham i bilen hans på parkeringsplassen ved bedehuset lille juleaften. Inni mellom alle slagene, har han satt av god tid til en prat. Denne lille dagen før den helt store, er som oftest rolig. I hvert fall når det handler om det vi skal prate om; jobb og dugnad.
Arne er oppvokst borte på Vesterøya, på Mæbø like før grensa bikker over til Kjære. Han begynte, som alle andre barn på den alderen, på barneskolen oppe i Myra. Videre ble det tre år på Undomsskolen inne i Lindebøskauen. Da ti års skolegang på hjemstedet var over, ble det å dra innover. Tangen VGS og «Bygg-og anlegg-linjen» ventet. Arne forteller:
Arne jobber for bedriften Maskinentreprenør Olav Martin Sørli AS. De har mye arbeid fra byen og oppover Setesdalen. Foto Arne Andås
– Det skulle opprinnelig være tre års skolegang her. Men, da det første året var over, var jeg så heldig å få muligheten til å gå ut i lære hos firmaet Maskinentreprenør Olav Martin Sørli. Så nå ventet tre år i lære, og i dag har jeg ett halvt år igjen, sier Arne blid og fornøyd.
I de to første årene jobbet han på det store boligfeltet ute ved Drangsvann i Randesund. Her handlet det om å veksle mellom å kjøre dumpere, hjullaster, samt å være «håndmann». I det siste halvåret har han vært både i Bykle og Herefoss og bygget veier.
Her legges det kabler på Hoslemo. Foto Arne Andås
– Da vi jobbet i Bykle kommune hadde vi lange arbeidsdager fra mandag til og med torsdag. Så ble det ei langhelg på øya, hos familie og venner. Og selvfølgelig en del dugnadsarbeid. I Bykle overnattet vi i en brakkerigg, sier Arne og fortsetter:
– Firmaet har fått ett nytt stort og flott bygg ute i Sørlandsparken, etter å ha holdt hus på Hamresanden i mange år. Jeg trives veldig godt sammen med flotte kolleger
I løpet av sin lærlings tid så langt, har Arne opplevd åpning av to veier. Her fra åpningen av den nye veien mellom Bykle-støylene og til Hoslemo.
Fritiden og dugnad
– Som nevnt innledningsvis – døgnet burde bestått av flere timer, sier Arne med det samme smilet.
Kanskje ikke så rart han mener nettopp det når du leser det som følger.
Håndball
Arne begynte å kaste ball da det var plassert to håndballbaner inn i den vanlige store. Det ble spilt på tvers, og det var færre spillere på banen. Her skulle det læres. Både å kasta og ta i mot ball, og de øvrige øvelsene som fulgte. «Aktivitetsserien» het det, og det var snakk om å ta de første viktige stegene innen håndballsporten. Siden har det gått slag i slag for Arne. Det ble spill for Fløy i hallen ute i Lindebøskauen helt frem til og med 16-årsklassen. Etter det hadde ikke Fløy mer å by på.
Søndag var Arne lagleder da KIFs herrelag slo Sandnes i Idda Arena. Med på laget er broren Tarald (Foto Arild Hansen)
– Jeg gav meg i grunnen med håndball da. Men etter ei stund fristet dette gøyale spillet og miljøet igjen. Gamle klubbkamerater fra Fløy fortsatte med håndballen, og hadde skiftet klubb. De fristet med både treninger og kamper. Jeg kjente treneren, og tok en prat. Da var det gjort. Så ble det å måtte ta turen innover igjen, akkurat som den gang i skoletiden til Tangen, sier Arne.
Bak fra venstre: Mikkel Hegewald Skorge, Arne Andås, Finn Dalehefte Baak, William Edvardsen, Petter Nilsen, Adrian Skagestad, Even Støle, Henrik Jebsen Lundal. Foran fra venstre: Jacob Cotta Schønberg, Mathias Skarpeid Hageland, Casper Kavli-Lindgren, Gabriel Holvik, Martin Brøten, Mads Lorentz Engenes, Adrian Emil Lølandsmo Kristensen, Sander Finsnes Sælør.
Den gamle storheten KIF Håndball ble hans nye klubb. Klubben, som ble norgesmestre og var den store snakkisen her hjemme i slutten av 1970 og litt utover på 80-tallet. fristet nå tilværelsen i 3. divisjon.
– Nå ble det spill i den nevnte divisjonen, samt i Gutter 20-årsklassen. Vi er jo enkelte spillere fra øya her, og vi har hatt, og har det veldig gøy, med fine reiser samt turneringer, sier Arne.
Sittende på stolen foran: Øyvind Skjeggedal. Bak fra venstre: Per Anders Robstad, Arne Andås, Kamilla Johnsen, Joseph Brunton, Jon Robert Reitan, Janne Brox-Thomassen. Foto KIF Håndball
Foruten å bare kaste ball, sitter han også i klubbens styre. Han er styremedlem i tillegg til å være en «alt-mulig-mann» for de to lagene han spiller for.
Gøran Engenes, som tidligere var en habil spiller for Søgnes herrelag den gang de var gode, er KIF-trener.
– Arne er bare en kjernekar å ha med, både på og utenfor banen, sier en blid Engenes.
Bål-sjef
Ved siden av ukentlige treninger og kamper med håndballen i helgene, har Arne også ryddet plass til mange dugnadstimer her ute på øya.
Fra venstre : Arne Andås, Lukas Kristoffersen, Christian Eeg, Jonas Danielsen, Jonas Vestberg, Isak Andås, Tidemann Halvorsen, Fredrick Johannessen, Ole Jørgen Johanson, Marius Hansson, Oliver Loka, Marius Midling Østerberg, Sebastian Halvorsen, Jesper Hallberg Thomassen, Thor Albert Guttormsen, Njål Pettersen , Tarald Andås, Thomas Hillesund, Tobias Sandal Olsen.
I mange år har ett av årets store høydepunkter på Flekkerøy handlet om det store St. Hansbålet ute på Indre Lindøy. Det som i forkant samler en stor flott gjeng med ungdommer som gjør grovarbeidet for at mange hundre skuelystne skal få en flott bål-kveld i skjærrane like utenfor Flekkerøy 23. juni år etter år.
Her nyter Arne St.Hans-bålet ute på Indre Lindøy som han sjøl er sjefen for (foto Privat)
Men, det koster tid. Masser av tid og arbeid. For å sette det litt på spissen; Før bålet på holmen der ute i sjøen har sluknet, tenkes det allerede på nye paller, og på neste års bål igjen.
– Ha, ha. Jo, det æ litt sant i det. Allerede 19. juni, under ‘en måned etter at bålet hadde sluknet ut i år, fikk vi den første telefonen fra noen som hadde paller de ville bli unna med. Da var det bare å hente. Så langt har vi litt i underkant av 2.000 paller som skal til værs i 2025, sier «Bål-sjefen», som fortsetter:
– Vi er rundt 20 gutter fra 13-14 års-alderen og oppover som styrer med dette, sier Arne som sjøl begynte i «Bål-gjengen» for seks år siden.
– Med så mye som nærmere 2.000 paller allerede, går det vel mot at rekorden pålydende 24.5 meter ryker neste år?
– He, he. Ingen kommentar. Og den biten blir ikke noe emne for oss fremover. Vi skal først og fremst lage ett flott bål som folk vil huske.
Rægestimen
Fløys velkjente og supre struper i Rægestimen viste ansikt borte på solsiden og oppe med flaggene ved idrettsanlegget inne i Lindebøskauen like etter århundreskiftet. Her kom Arne med for fullt for tre år siden. Ikledd lue, skjerf, Fløy-overdel samt en høy stemme, har han vært med og bidratt i fullt monn. Det første året ble jo veldig tøft da det var nummeret før det ble nedrykk. Så gikk det langt bedre i fjor, før kopien fra fjoråret gjentok seg i høst. Da holdt det også på å gå galt. Men med Rægestimen på plass mot Ørn Horten i Lystlunden, ble det tre poeng og ny kontrakt for kommende sesong.
Bak fra venstre: Stig Cato Opseth, Richard Tørressen, Henrik Reinhardsen, Truls Elefsen, Ole Jørgen Johanson, Charles Vestberg, David Martinsen, Thomas Kulien, Arne Andås. Foran fra venstre: Markus Kristiansen, Kalle Sigurdsen, Preben Hille, Kristian Eriksen, Dirirsa Gamachis
– Vi har det kjempegøy sammen. Vi reiser til enkelte bortekamper, og ekstra artig er det når vi treffer på «Fløy i OSlo». Det er utflytta øyfolk som enten studere eller styrer med andre ting i hovedstaden som da møter opp når Fløy har bortekamper i den regionen, sier Arne, og fortsetter:
– I tillegg har vi jo brukt ekstra tid på å synge inn nye sanger. Tror nok at folk som æ på kamp syntes dette er artig. Vi blir nok hørt.
Fem store
Engasjementet for å skape og å få arrangert noe på Flekkerøy året gjennom, er kort og greit beundringsverdig. Uten forkleinelse for øvrige arrangementer, er vel de fem store både utendørs og inne, Sør Cup, Øygospel, Mannsmøte, Loppemarkedet og Øymester. Her kreves det masse av dugnadsinnsats. Hundrevis av medlemmer av de respektive lag/foreninger som arrangere, og ikke minst av familiemedlemmer samt andre frivillige, gjør at alt går som smurt, år inn og år ut. Knapt noen bydel i hele landsdelen kan vise til maken.
Fra venstre Magne Liane, Lasse Pettersen, Martin Sørensen, Arne Andås og Osmund Rønjum.
Og Arne er med.
– Joda. Her er det nok å henge fingrene i. Jeg, og mange av de faste ungdommene stiller opp. Både gutter og jenter. Vi trenger jo ikke gå inn på alle fem arrangementene, men det handler jo om å dømme fotballkamper og være med i parkeringa i bl a Sør Cup. Og i de andre arrangementene snakker vi om mye rydding. Som å sette på plass hundrevis av stoler og border inne i hallen som også skal bort igjen. Dette handler om enormt mye forskjellig dugnad hver for seg. Under Øymester spikrer vi f eks sammen paller og lager øvelser. Joda, vi blir aldri arbeidsledig under disse dugnadene, sier Arne og smiler.
Fra venstre: Ole Jørgen Johanson, med snudd haue Anders Axelsen, snudd haue ikledd dykkerdrakt Osmund Rønjum, Ida Katrine Lindevik, Arne Andås sittende på stolen.
Ung Dugnad
For tre år siden startet Flekkerøy BK Sjø gruppa Ung Dugnad. Året etter ble arbeidsbåten «Midtiveien» kjøpt, og siden har båten vært nyttig i bruk.
Arne forteller:
– Ung Dugnad har gått inn i ett samarbeid med den engasjerte dugnadsgjengen fra Søgne Dykkerklubb. Dette er både gøy og stort for oss på øya, som stiller både med jenter og gutter. Flere hos oss har tatt dykkersertifikat, så nå er de ikke bare over vannskorpa. Nå er det ned til, og langs havbunnen for å skrape sammen søppel, for så å sende opp til oss i båten. Vi holder på hele året, og gjerne ei og to ganger i uka. Det er nok av søppel, i haugevis av varianter som igjen blir kastet i konteinere som står plassert rundt om, sier Arne på tampen av praten.
Her er Arne (t.v) sammen med Mattis Mælen Kristiansen før dykkeoppdrag.. Mattis har forøvrig sitt eget firma som heter MK Graveservice (Foto Ole Jørgen Johanson).
– Det er lille juleaften, Arne. Klokken er 12.30. Det er vel intet dugnad nå?
– Nei, nå skal jeg hjem til mine kjære besteforeldre Alfhild og Oddvar å drikke julekaffe. Det blir veldig koselig. Å så er det fri til over nyttår, sier Arne Andås blid og fornøyd.
PS: Fri og fri….2. juledag var han og kompisene ute på sjøen og hentet søppel opp fra havets bunn. Og dagen derpå, fredag, dro han like godt ut til Ålefjær for å være med på leirdueskyting.