Jan Egil Norheim smiler over givergleden på Flekkerøy

Tekst og foto Arild Hansen

I løpet av ett kalenderår kommer det gjerne enkelte tilflyttere ut til Flekkerøy for å  bosette seg. Mens andre igjen velger å gjøre vendereis, og dra innover. Slikt skjer årlig rundt om I både byer, bygder og andre tettsteder.

De siste tallene «4625» fikk fra Kristiansand kommune i september i år, viste at det bor 3.734 mennesker på Flekkerøy. Og, reportasjen du skal blade deg videre gjennom nå, handler nettopp også om tall. Men, i en helt annen setting.

– Jo takk. Den biten stemmer jeg med i, i stor glede. Folk på Flekkerøy er veldig flinke til å støtte opp i hva det nå enn måtte være av det som skjer rundt om på øya, sier Jan Egil Norheim til «4625».

De av dere som ennå ikke har hørt navnet «Jan Egil», har muligens ikke bodd her ute i så allverdens av tid.

Jan Egil følger godt med i det som rører på seg av arrangementer på øya. Her ett arkivbilde og fra brygga til familiens skibbu i Paulen

For den godeste bankmannen har vært med i en årrekke og i ufattelige mange av alle de arrangementene som har gått. Ja, det er langt lettere å skrive om det han ikke har hatt hendene borte i, enn det han har. Helt tilbake til på tidlig 1990-tallet har han fulgt godt med på hva som har måtte kommet inn av inntekter etter at de respektive lag/foreninger har hatt  sine arrangementer. Og, han har stålkontroll på tallene han har hentet inn fra de respektive arrangører. I skrivende stund har vi knapt selve julemåneden, men blir det likt som i de to siste desember-månedene, går det bare en vei.

– Da blir det garantert ny rekord. sier Jan Egil med et stort smil,

Han fortsetter:

 – Og da snakker vi om rundt utrolige åtte millioner kroner i ren giverglede. Men det er gleden om det å støtte opp, som varmer noe veldig, sier Jan Egil og smiler godt.

Kristin Grundetjern styrer årets utgave av Fløy-kalenderen. Her sitter hun blid og fornøyd og selger på Kiwi Flekkerøy

Mye det samme

I fjor kom den inn utrolige 4,2 millioner kroner fra basarer, loppemarkeder og kalendersalg etc, samt kollekter og andre givertjeneste til ulike formål rundt om i den store verden.

– I år ser dette tallet ut til å øke med ytterligere 400.000 kroner, så fremt desember måned blir like god som fjoråret, sier Jan Egil.

«Gutten med tallene» oppe i fra Høyfjellet fortsetter:

– I tillegg til disse nevnte tall, er det også en enorm givertjeneste på mellom 3-3 1/2 million til ulike stillinger i de tre menighetene/forsamling. Så legger vi de samlede beløp i en og samme pott, snakker vi om rundt åtte- 8 milioner kroner. Utrolig, kort og greit, sier Jan Egil Norheim.

Her er Jan Egil Norheim (t.h.) sammen med Ivar Sandnes og presten i Mustamae kirke Tiina Klement Foto Else Nordheim

Ekstra aksjon

Les Bare videre- Mye av denne økningen i år på 400.000 kroner i forhold til fjoråret, skyldes en ekstra stor aksjon for å samle inn penger til utstyr til nytt kjøkken, samt masse annet inventar og utstyr til barne- og  ungdoms-rommene i Mustamae kirke i Tallin i Estland. Detter er en av de nystartede menighetene som Flekkerøy Menighet har misjonsprosjekt til, sier Jan Egil og fortsetter:

– I april dro jeg og min kone Else, samt Ivar Sandnes fra Berge til en misjonskonferanse i Mustamae kirke. Der fikk vi se en flott kirke som var reist med midler fra Tallin by, samt fra Det Norske Misjonsselskap. Men, samtidig. Det manglet mye. Veldig mye. Det fantes ikke inventar og utstyr i noen av de nevnte rommene. Vi så med egne øyne at det ville gå år og dag før menigheten her borte ville kunne få samlet inn nok midler til å ordne dette. Så vi bestemte oss promte. Dette skal vi klare hjemme på vårt kjære Flekkerøy. Det handlet om 5-600.000 kroner, og vi er allerede kommet godt og langt i gang, sier Jan Egil.

Mustamae kirke. Foto Else Nordheim

Mye fattigdom

Mustamae kirke ligger i en bydel av Tallin som har 66.000 innbyggere, og det er den eneste kirken i området. Denne store bydelen ble etablert under Sovjet-tiden på 1970-80-tallet, og med det, mye fattigdom. Derfor varmer midlene de har fått fra øya, ekstra godt. Så nå er mye i boks. Det vil også si at kirken nå kan lage varm mat til egne arrangementer, samt til utleie. Menigheten har også en drøm en dag om å lage ett suppekjøkken til fattige folk i området, avslutter Jan Egil Norheim før han kommer med denne:

– Det er blitt litt færre basarer med årene. Likevel snakker vi om rekordbeløp. Du skulle bare visst hvor mye dette gleder!

NB: Se faktaboks under:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.