Tekst og foto Arild Hansen
– Joda, jeg har det helt prima i hverdagen. Både på jobb ombord i båten ute i Nordsjøen, og når jeg er hjemme på fridagene og treffer familie og venner hjemme på Flekkerøy.
Skole og lærling
Ronald Helland Martinsen både smiler og ler, som han som oftest gjør. «4625» traff ham forleden dag på kafé Pust i Flekkerøy kirke. Han har fri fra jobben ute i Nordsjøen, og nå nyter han hver dag og time her ute på øya ytterst i havgapet utenfor Kristiansand.
Ronald er oppvokst på Skålevig, og som de øvrige jenter og gutter på hans alder den gang, begynte han på Flekkerøy skole oppe i Myra, eller gjerne barneskolen for de fleste. Veien gikk videre til Ungdomsskolen inne i Lindebøskauen, og etter tre år der, ble det skoleturer innover til byen.

Ronald er barnebarn til vår alles kjære Kiwi-legende Sidsel-Inger. Her utenfor kafé Pust.
Ronald forteller:
– Jeg begynte på Kvadraturen skolesenter etter tiende klasse, og gikk der i to år. Først på TIP VG 1 (teknisk industriell-produksjon), videre på TPKJ VG 2 (teknisk produksjon/kjemi og prosess). Etter skolegang her ble det to år i lære på smelteverket hos Elkem Solar, sier Ronald, og smiler videre.
Han trivdes imidlertid så godt ved den store bedriften inne i Vågsbygd, at han fikk jobb videre.
– Men, dessverre. Tre år senere var det klart for nedbemanning. Folk mistet jobben sin, sier Ronald, som litt sånn plutselig måtte finne på noe annet å sysle med i hverdagen.

Her ser dere Ronald sammen med mamma Gro-Anita og søsteren Arlen som holder lille Mads på fanget.
I kirken
Som så mange andre arbeidere rundt om som hadde havnet i samme situasjon, ble hans nye «arbeidsgiver» NAV. Den biten syntes han intet om. Mye av hverdagen ble snudd på hodet. Han ville ha noe å sysle med.
– Det ble jo noen timer på kafé Pust i Flekkerøy kirke i tiden som fulgte. Så viste det seg en dag at de trengte folk bak disken. Her handlet det rett og slett om «dugnadshjelp», og det takket jeg promte ja til. Her ble jeg i ett veldig gøyalt år, før jeg fikk ett godt tips av Linda Torkelsen som var daglige leder på kafeen, sier Ronald.
– Og det handlet om?
– Det var ei stilling innen offshore som jeg aldri før hadde hørt om, og som jeg knapt visste fantes ei gang. Så jeg søkte, og «leverte» hele mæ sjøl, med papirer og vice verca. Det ble ei spennende tid jeg gikk i møte. Du kan tro jubelen stod i taket i heimen da jeg fikk telefonen jeg hadde drømt om. Æ fikk jobben, sier Ronald, som i linjene under forteller videre om hva slags stilling han har, og hva jobben ute i Nordsjøen går ut på.
Arbeid som ROV-pilot
Som ROV-pilot har jeg ansvar for å fly fjernstyrte undervannsfarkoster, kalt ROV (Remotely Operated Vehicles) som ofte brukes i olje- og gassbransjen. Denne rollen er avgjørende for å overvåke og inspisere hva som skjer på havbunnen, særlig med hensyn til diverse
installasjoner og utstyr.

Hjemme i stua hos folk flest, finnes det gjerne ‘en TV. På jobben har Ronald fullt ansvar for hele 10 skjermer. (Foto Privat)
Operasjon av ROV
Jeg styrer ROV-en fra et kontrollrom på båt eller rigg. Gjennom skjermer får jeg
video fra ROV-en, noe som gjør at jeg kan navigere den effektivt..
Jeg gjennomfører inspeksjoner av undervannsinstallasjoner og annet utstyr for å
passe på at alt fungerer som det skal.

Dette er IKM Subsea sin egen ROV. (Foto Privat)
Når det er nødvendig, utfører jeg reparasjoner eller installerer nytt utstyr som senkes
ned fra båt eller rigg.

Her er Ronald i full jobb på båten i Nordsjøen. (Foto Privat)
Jeg føler meg veldig heldig som har fått muligheten til å jobbe i dette faget. Det er
fascinerende å se ulike fisker og annet liv svømme rundt ROV-en under oppdragene.
Faget er både innholdsrikt og utfordrende, noe som gjør at jeg stadig lærer og
utvikler meg i rollen som ROV-pilot.

Her sitter Ronald trygt og godt i arbeidsstolen og styrer (flyr) en ROV (Foto Privat)
På tampen, og til alle fiskere på Flekkerøy: Jeg er så heldig at jeg i mitt daglige yrke
får oppleve fisken lenge, lenge før dere i det hele tatt får øye på den rett over
vannskorpa

Dette er hverdagslige syn for Ronald. Her sees en Lange på nærmere 3 meter. (Foto Privat)

Her får en diger Breiflabb besøk av en litt mindre Uer. (Foto Privat)