Fra venstre Jostein Ruud Nilsen, Karsten Balderheim Nilsen, Terje Guttormsen, Bjarte Tonheim og Bård Austefjord. foto Arild Hansen

Flekkerøy BK Sjøspeider kjøpte i november en Saxe 53 på 19 meter. Båten har fått navnet Strabo etter en liten båe her på øya. En kan kanskje synes det er et rart navn, men det fine er at en ikke assosierer noe annet enn denne båten med navnet og at det har «R» i seg.

Jostein hjelper til med metallarbeid

Vi var innforstått med at det var et oppussingsprosjekt og var spente på om vi ville klare mobilisere de nødvendige timene. Først og fremst måtte vi sikre at motor og rigg fungerte. Deretter måtte båten bygges om fra to store dobbeltlugarer pluss en mannskapslugar til å dekke vårt behov som kommer fra alle, alle vil vi ha med. Batterier og ladeløsninger var 15 år gamle og med siste års utvikling innen dette feltet fant vi det best å bytte dette helt ut. Det var og behov for gjennomgang av septiksystemer med dagens krav om landtømming og miljø i sjøen. Sist, men ikke minst var det også behov for utvendig vedlikehold av noen rustskader.

Bjarte har sjekket og vedlikeholdt rigg, seil og tau.

Nå etter 1500 dugnadstimer med frivillige fagfolk, er det blitt seks lugarer med femten køyeplasser. Tre toaletter, en dusj inne og en dusj ute. Båten har fått på plass sentralvarmeanlegg med 14kw dieselkjele. Det elektriske anlegget er lagt opp til forbruk på 220v med bl.a. to vanlige stekeovner for å kunne mette 15 barn og voksne fort og greit. Batteriene holder en helg uten ladning og er videre satt opp for rask opplading når en har landstrøm eller når en bruker generator.

Terje har gått over 220volt anlegget og satt inn nytt sikringsskap. Snart kommer det også nytt brann og gass varslingsanlegg. Tommy Liane som klarte å skulke på fotograferingen, har lagt ned mange timer på motorer, sentralvarmeanlegg, montering av nye batterier og ladere med mer.

Det relativt kostbare elanlegget med batterier og ladere er levert av Flekkerøy Elektro med gode rabatter. Det kommer et vedlikeholdsprosjekt til neste vinter for å ferdigstille det vi ikke rakk samt løse andre saker vi har funnet underveis.

Bård har jobbet med septik, lagt inn data løsninger, kjøpt inn komponenter og planlagt ny batteri og ladeløsning. Videre jobber han med ny navigasjonsløsning og innsamling av sensor data.

Nå er Flekkerøy BK Sjøspeider klarer for å ta øyas unger ut på turer med gode fasiliteter. I sommer går vi først til Farsund. Deretter blir det en tur til Danmark og Sverige før vi avslutter med turer til Stavanger og videre til Bergen. Flekkerøy BK Sjøspeider har nå et sjeldent tilbud til barna her ute og håper at flest mulig får gode opplevelser med Strabo fremover.

Hovedleverandører av timer er Karsten og Bjørnar Nilsen som har laget senger og dører på plassen. I tillegg har de jobbet der det trengs for å sikre at båten ble klar til sommeren. (Det meste av eikelistene ble laget av gamle materialrester etter Elisabeth)

Sebastian har bistått med rengjøring, innkjøp og grafikk

NB! Til onsdag 19. juni klokken 19:00, inviteres alle dere som leser dette til åpen båt ved speiderhuset. Vi i dugnadsgruppa ønsker å markere avslutning av vinterens dugnad og en åpning av vårt nye flytende leirsted.

Strabo ved brygga på Kårholmen. Foto Arild Hansen

Innsendt av Bård Gotskalk Austefjord

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.