Godt med litt mat fra matmor.

Tekst og foto Arild Hansen

– Det var jo ikke så veldig langt å reise når æ først skulle dra fra Flekkerøy. Æ ser jo ennå over til der mammaen min bodde borte i «Døsset» på øyas vestkant, sier Grethe Holberg og smiler mens hun titter utover idylliske Sandvika inne på Møvig.

Lang, lang rekke. Hanen følger godt med i det som skjer på gården på Møvig.

Her er Grethe og Magne Thorvald med et nyfødt lam.

Bakken Gård

Grethe er Flekkerøy-jente god som noen. Hun gikk skolen her ute, og familien bodde på Mæbø. Nærmere bestemt i «Slakterens hus» som det ble kalt på folkemunne, kloss ved der øyas eneste rundkjøring befinner seg. Da jeg var 13 år gammel, flyttet vi bort til Berge, i enden av «Gamleveien».

Sånn omtrent midt på 1990-tallet traff hun Magne Thorvald Bakken, bondesønnen som holdt hus, fjøs og en haug av forskjellige dyr på både fire og to bein inne på «Bakken Gård» på Møvig. Der tusener av biler fra øya daglig må passere for å komme til og fra.

Magne Thorvald har nettopp sluppet ut 21 kyr på Beite nede ved bukta.

Når kalenderen bikket århundreskiftet flyttet hun inn på gården. Samme året giftet de seg. Og med følgene tre barn og med tiden to barnebarn, ble det en helt ny hverdag med masser av dyr, høyballer, fjøslukt og det som ellers måtte høre til en gårdsdrift.

Skolelærer

– Og da var det promte på med kjeledressen?

– Nå må du for all del skrive at det er han Magne som er bonden her. Det er han som kan dette yrket. Og det til fingertuppene også. Jeg kan så smått bidra med litt lamming og høying, å så æ æ gjerne med på å flytte dyrene rundt om her ute. Samt litt forefallende arbeid, sier Grethe som har vært skolelærer i rundt 25 år.

Grethe på Mosby skole

I dag jobber hun ved Mosby skole, og er klassestyrer for elever på 5. trinn.

– Hvert år tar jeg med elevene mine ut hit. Vi får også besøk av barn som går på SFO og i barnehager i nærmiljøet her. Det er bare koselig, sier Grethe som også er opptatt av politikk.

Kultur- og idrettsutvalget i siste møte før sommeren, med mange gode diskusjoner. Grethe nummer fem fra venstre. Foto privat

Da handler det om Senterpartiet.

– Joda, jeg er med der. Men nå snakker vi om gården her i dag. Men må jo få sagt at jeg brenner for oppvekst, levekår og matjord, sier Grethe og smiler.

Siden 1511

Joda, du leser riktig. Denne gården har sitt utspring så langt tilbake i tid som til 1511. Det er over 500 år siden det. Magne overtok driften i 1988, og i dag rår de over 21 melkekyr og 30 ungdyr. I tillegg bæææer det rundt 20 sauer her, det er to haner og en haug av høner.

– Så leier vi ut plass til folk som har hester, sier Magne og fortsetter:

– I tillegg slår jeg rundt 300 mål med gress rundt forbi i hele Kristiansand. Ja, også flere andre steder på østsida av Varoddbroa, så det er nok å henge fingrene i, sier bonden sjøl.

Når «4625» er på besøk, har kuene tatt seg en tur ned mot vannkanten, der familien har sjibua innerst i Sandviga.

Her er Grethe nede ved strandkanten i Sandviga. Her viser hun frem en fortøyningsring fra seilskutetida. Dette er også Flekkerø Havn.

I 1912

– Dette området rundt er jo også «Flekkerø Havn» som det står merket på det gamle kartet. Så jeg har jo i bunn og grunn flyttet fra Flekkerøy til Flekkerø. I 1912 forliste den gamle Amerikabåten «Oscar II» her ved «Småvardsbåen». De satte full fart på maskinen og kjørte den inn på sanden her så den ikke skulle synke. Sanden ble faktisk redningen den gang, forteller Grethe som avslutter med denne:

– Vi har hytte inne i Fosseviga. Det er hit vi drar når bonden på «Bakken Gård» trener å hvile ut litt.

Grethe slipper sauene ut på sommerbeite

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.