Morten Reitan f.v., Pål Nymoen, Jørgen Johannessen og Frode Kvalø er arkeologer fra Norsk Maritim Museum. Til høyre Ragnvald Eeg fra som er leder i Flekkerøy Dykkerklubb. Her viser de frem en del av ett mulig nytt gammelt skipsvrak.

Tekst og foto Arild Hansen

– Det skal bli spennende og se. Nå tar vi med oss prøvene inn til Norsk Maritim Museum i Oslo, så vil det gi oss ett svar, sier arkeolog Frode Kvalø når «4625» treffer han og tre andre kolleger i Åshavn onsdag ettermiddag.

Ens ærend

Under all gravingen ved å legge ny vannledning fra Alsviga og videre bort til Åshavn, ble det lastet tonnevis med stein som ble fraktet videre bort til bunnen av Høyfjellet av Vesterøya Maskin. Men, det dukket også noe helt uventet opp av vannet.

Her ser dere deler av det mulig nye skipsvraket.

Les bare:

– Da tyskerne mudret her under krigen, dukket det opp et skipsvrak her. På 1980-tallet fikk vi melding om dette, og da daterte vi delene som dukket opp. Det viste seg at dette skipet ble bygget mellom årene 1000-1200. Og etter den nevnte gravingen her som startet i april, fikk vi melding om nye funn, sier Frode Kvalø.

Ragnvald Eeg, som er leder av Flekkerøy Dykkerklubb ble kontaktet. Han har vært prosjektleder for NMM ved tidligere utgravinger av gamle skipsvrak.

– Da satte vi fire fra NMM oss i bilen og dro til Flekkerøy i ens ærend, sier Kvalø.

Få skip

Kalvø forteller videre:

– Det er funnet mange skip fra vikingtiden og middelalderen. Men veldig få fra denne alderen vi snakker om her.

Ragnvald Eeg overtar:

– Disse skips-delene du tar bilde av her er fredet kulturminner, og vil bli dekket til her ute i bukta, sier Ragnvald som avslutter med denne:

– Jeg og Liv Grethe Bryne som jo bor i Åshavn, fant ett tredje skipsvrak litt lenger ute i bukta for tre uker siden. Men, det er fra nyere dato. I dag har jeg gjort en nærmere undersøkelse sammen med disse fire arkeologene, og vi anslår at det kan være fra 1800-tallet. Vi vet ikke, hverken hva slags skip, eller hvilket skip det er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.