Bålgjengen har satt ny rekord. Fra Venstre: Krister Tofteberg, Njål Pettersen, Thomas Elefsen, Lukas Kristoffersen, Pål Uppstad, Jesper Hallberg Thomassen (bak), Thor Albert Guttormsen, Jonas Danielsen, Mattis Mælen, Ole Jørgen Johanson, Sebastian Halvorsen, Martin Austefjord, Tobias Sandal Olsen, Marius Johanson, Elias Lykke Tonstad og Christian Eeg. Foto Arild Hansen

Tekst og foto Arild Hansen

«Den største gleden man kan ha, det er å gjøre andre glad». Denne strofen passer som hånd i hanske for «Bål-gjengen» fra Flekkerøy. Nå gleder de seg veldig til St. Hans. Helt sikkert sammen med mange andre.

Ole Jørgen Johanson t.v. og Arne Andås er «Bål-sjefer» anno 2024. Nå gleder de seg veldig til St.Hans-kvelden ute på Indre Lindøy klokken 22.00.

1800 paller

– Vi skal vel fyre opp rundt 1800 paller, sier bål-sjefene Arne Andås og Ole Jørgen Johanson når «4625» treffer dem nede på brygga på Geiderøya.

De har lånt den gamle vareruta Birgit som Skjærgårdsbygg AS bruker som arbeidsbåt i den daglige driften. Den blir lastet smekkfull av paller som blir fraktet ut til Indre Lindøy hvor alt skal skje St. Hans-kvelden klokken 22.00.

Denne traktoren ankom Geiderøya smekk full av paller.

Min båt er lastet med….her er Skjærgårdsbygg arbeidsbåt Birgit på vei ut til Indre Lindøy fullastet med paller.

Alle pallene har de enten hentet sjøl, eller så blir de tilkjørt. Det tradisjonsrike bålet som Flekkerøy-ungdom har styrt med, har pågått i rundt 40 år. Det var Ungdomsforeningen som satte fyr første gang for alle disse årene siden. Så har det bare gått slag i slag. Tidligere hentet de brorparten av pallene på CB (Christiansands Bryggeri), men etter at de stengte kranene, har de måtte gå nye veier.

Her jobbes det iherdig. Godt fundament er viktig. Foto Arne Andås

– Årets bål har knapt slukket, før vi tenker på neste år igjen, sier Arne og Ole Jørgen og smiler.

De fortsetter:

– I år har vi blant annet fått mange paller fra Fiskeeksperten Reinhartsen, fra Blomstertunet Hageland i ytre Vågsbygd, Røyrås Trevareindustri i Finsland og fra Den Lille Chipsfabrikken på Mjåvann.

Her feies og spyles Birgit etter endt tur til Indre Lindøy.

700 båter

St. Hans-bålet ute i skjærgården ved Flekkerøy, er viden kjent i hele landsdelen. Folk kommer i båter fra både øst og vest. Noen i små lettbåter, mens andre gjerne har med seg mye folk i store cruisere.

Foto Frode Stokkeland

– I 2022 talte jeg rundt 700 båter. Det var massivt, og utrolig gøy, sier Ole Jørgen som sammen med Arne ikke kan love noe rekord-bål i år.

Den lyder på 22.5 meter.

– Vi tenker ikke på å slå den, men bål blir det. Et både høyt og flott ett, sier de to guttene som videre forteller hva som drifter dem.

Sist fredag spanderte Flekkerøy Vel pizza på hele bål-gjengen. Det satte en av bål-sjefene, Ole Jørgen Johanson stor pris på.

Fin gjeng

– Vi er en fin sammensveiset gjeng med noen gjengangere, og enkelte nye. Vi går godt sammen i ett team, og koser oss med det vi holder på med. Det ligger mye arbeid bak, det er sikkert og visst. Så blir vi sponset med både noe å tygge på og svelge ned med. Det setter vi stor pris på, sier de to guttene som samtidig skryter av innsatsen til de andre i gjengen.

– De stiller opp alle sammen. Vi tar i mot paller, og stabler og stabler, og bygger og bygger. Joda, det ligger mye arbeid bak, sier bål-sjefene.

Og dette til glede for mange hundre andre. I godvær er folk allerede tidlig ute, og nyter kvelden ved idyllen ute i skjærrane.

– Det er ett vakkert skue når alle båtene er samlet like før bålet tennes klokken 22.00. Det gleder oss som styrer med dette, sier Arne Andås og Ole Jørgen Johanson til «4625».

Foto Frode Stokkeland

One thought on “«Bål-gjengen» er i fyr og flamme”
  1. Hvor bør man stå om man ikke har båt?
    Mi datter på 8 vil gjerne se bålet til Flekkerøya i år men vi har aldri vært der før. Hadde vært kos med litt veiledning ☺️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.