Tekst Arild Hansen

Koste du deg i heimen lørdag, eller var du kanskje ute på tur i en av øyas mange vakre omgivelser, la du kanskje merke til et småfly som sirklet lenge rundt. «Redningsaksjonen» var kun en øvelse.

– Veldig flott

– Og en veldig viktig en, sådan. Flekkerøy er midt i blinken for slike øvelser. Øya ligger sentralt til, og så føler vi at vi blir godt mottatt, sier Are Henrik Stefanussen til «4625» når vi treffer han på brygga til Skjærgårdsbygg på Geiderøya like før øvelsen blåses av utpå ettermiddagen. Skjærgårdsbygg stilte for øvrig også lokalene sine til disposisjon som hovedkvarter for øvelsen som startet opp tidlig lørdag morgen.

Are Henrik Stefanussen er leder for «redningsaksjonen» på Flekkerøy lørdag. Foto Arild Hansen.

Are Erik er øvingsleder, og totalt har han med seg mellom 60 og 70 personer fra forskjellige organisasjoner.

Det er Redningsselskapet som arrangerer, og de pleier å ha denne form for øvelse ei gang i året.

– Vi har planer om å øke til to ganger. Viktig dette, sier da han tidligere på morgenen «kurset» en del av mannskapet der Flekkerøy Bølgepadlere holder hus.

Hanne Solveig Hoff t.v., Marion Stensbye og Tanja Høylund fra Arendal Røde Kors Hjelpekorps har «pyntet» seg litt småblodig», og skal ut og være markører. Foto Arild Hansen.

Mange er med

Han har med seg frivillige båtførere fra Redningsselskapet, og dette er en øvelse i søk og redning i kystnære områder. Følgende andre var også med:

Norske redningshunder, Røde Kors Kristiansand, Norsk Folkehjelp fra Arendal, Norsk Radio Rælæliga, Norsk Luftfartsforbunds flytjeneste og FORF (paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoners redningsfaglige forum)

Signe Berit fra Flekkerøy var en av markørene på Indre Lindøy. Her med dukken som spiller» medpadler som fikk hjertestans. Foto Arild Hansen.

Markører

Tretten markører fra Flekkerøy Bølgepadlere, Røde Kors og Redningsselskapet var plassert ute ved holmene rundt øya. Signe Berit Øyerhamn, som har bodd på øya i en årrekke, var en av dem.

Her kom Signe Berit i land som markør i øvelsen. Padle-kameraten (dukka) måtte få livreddende førstehjelp frem til Redningsskøyta kom frem og overtok. Foto: Signe Berit Øyerhamn.

Hun forteller:

– Historien blir jo følgende: Vi er tretten padlere som drar ut på tur. Vi blir plutselig overrasket av dårlig vær, å så går det galt. Gruppa blir splittet der ute, og mange blir skadd. Så må det letes. Jeg klarte meg, men ikke den andre padleren (dukken) som var like ved. Da var det om å gjøre å få vedkommende på land, som i dag var Indre Lindøy. Så var det å starte førstehjelp frem til redningsbåten fra Lillesand kom for å overta. Men, det var flyet som sirklet over som først oppdaget meg og «dukken», sier Signe Berit som også er medlem i Flekkerøy Dykkerklubb.

– Har du noen gang opplevd dette i virkeligheten?

– Nei, og heldigvis og takk for det, sier Signe Berit som kom trygt i land på Geiterøya i en av de tre båtene som Redningsselskapet brukte under lørdagens øvelse rundt Flekkerøy.

Et småfly var også med i øvelsen. Foto Preben Løite.

På vei ut på søk rundt øya med hundeekvipasje. Foto Arild Hansen.

To av Redningsselskapets båter krysser hverandre på Mæbøfjorden. Foto Arild Hansen.

Litt mat må til mellom øktene. Foto Arild Hansen,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.