Her er Ronny på vei inn for å levere makrellen hos Domstein Sjømat på Geiterøya.

Tekst og foto Arild Hansen

– De fem første turene ut til revet for å finne mye makrell, kunne vi unnvært. De to siste fangstene har imidlertid rettet det opp litt, sier Ronny Østrem til «4625» 1. pinsedag.

‘En makrell

21. april dro han ut på havet for første gang etter jakten på makrellen. Og, hør på denne:

– Jeg kom hjem med kun ‘en bitte liten makrell, en pir. Joda, du hørte riktig. Kun ‘en fisk. Den delte jeg og samboeren min Renate, sier Ronny med et smil.

Det ble altså ingen retur til Domstein Sjømat på Geiterøya for leveranse denne dagen. «Fangsten» gikk rett i egen stekepanne.

Men, den godeste Flekkerøy-fiskeren gav seg ikke. Han gjøv på igjen, selv om de neste turene også gikk i minus. Helt frem til forrige lørdag.

All makrellen må rett på vekta inne på kjølen på «bua».

På «Finn.no»

De neste turene ble også et bomskudd for baugen. Ronny forteller:

– Det ble videre en fangst på 53 kilo. Turen etter kom jeg hjem med kun fem fisk, videre 14 makrell og til slutt 35 kilo før det løsnet forrige lørdag. Før den turen var jeg inne på tanken om å legge båten ut på «Finn.no». Så frustrende var de fem første turene, sier han i ei spøkefull tone, og ler godt.

Forrige lørdag leverte han 730 kilo, og i dag, 1. pinsedag kunne han smile igjen.

– Jeg veide opp 679 kilo. Greit det, sier Ronny, som sammen med «dekksgutt» Eivind Andreas Martinsen dro ut fra fiskemottaket pinseaften klokken 15.30.

34 nautiske

Når det begynte så smått å mørkne, sånn ved 22-tiden, satte de ut 1300 meter med garn.

– Vi brukte nok 6-7 timer på vei ut. Sånn halvveis til Danmark. Forrige lørdag var vi 45 nautiske mil ut, litt vest. Da brukte vi nok 7-8 timer. Så det går noen timer før selve jobben begynner, sier Ronny, som forteller videre at de var helt alene der ute på revet i natt.

Ved 13-tiden 1. pinsedag var de tilbake igjen på øya. — Så må makrellen losses, og rett på vekta inne på kjølen, sier Ronny Østrem.

Ronny har med seg «dekksgutten» Eivind Andreas Martinsen t.v. på makrellfisket.

Kurert

«Dekksgutten» Eivind Andreas Martinsen både smiler og ler når han er ferdig med å skylle av båten innvendig.

– Litt merkelig dette. Jeg har vel vært med Ronny på fiske i tre år. De første turene glemmer jeg aldri. Jeg ble nesten sjøsyk bare av å se vann. Jeg ble skikkelig dårlig, spydde og vred meg. Men, nå er jeg kurert. Jeg vet faktisk ikke hvorfor, og hva som har skjedd. Dette er min tredje tur i år, og jeg merker ingenting hvis det skulle bli litt ruskevær, sier Eivind, også han glad og fornøyd med nattas fangst.

Skal sove

Når tid det blir ny tur på jakt etter makrellen, vet de ikke.

– Det er meldt litt vind utpå i dagene som kommer. Jeg må se været an, sier Ronny, som er krystallklar:

– Nå skal jeg hjem og sove. Noen timer siden sist nå, sier han og avslutter:

– Det er vel ikke så lenge til makrellen kommer inn under land, så «alle kan få tak i an». Når den tid kommer, slutter vi med drivgarns-fisket. Og på den tida kommer jo også maneten. Da går vi over til et annet fiske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.