Inge Jarl stortrives nede på Alsviga brygge når båtsesongen starter opp.

Tekst og foto Arild Hansen

– Joda, nå er jeg godt i gang i år igjen. Dette er tida for å få båten sjøsatt, sier Inge Jarl Jakobsen til «4625» når vi treffer han nede på brygga i Alsviga tirsdag ettermiddag.

Ble medlem

Senere, og når det lakker litt mot kveld, skal han sjøsette båten til Per Daland.

– Jeg har båten min liggende fast ved Langfeldt Allmenning i byen. Men, siden jeg ble medlem av Flekkerøy Båtforening for tre år siden, har jeg satt ut båten på øya, sier Per og smiler bredt før han går løs på den siste finpussen før sjøsettingen.

«Londskråga» forteller videre:

– Jeg kjøpte båten i Bergen i 2021, og den ble satt av her ved Alsviga brygge. Og siden jeg har kjent Inge Jarl i en årrekke, blant annet i jobbsammenheng, syntes jeg det ble naturlig å bli medlem i foreningen, og like naturlig å bruke denne brygga når det trengs, sier  Per Daland som har bodd i mange år på Vestlandet i forbindelse med jobb innen offshore.

Her klargjør Per Daland båten sin før Inge Jarl skal sjøsette den tirsdag ettermiddag.

Æresmedlem

Inge Jarl har vært ett godt og kjent navn her ute på øya siden han var en neve stor. 21. mai runder han de 82. Men jobben som «kranfører» nede på brygga, bare et lite vindpust fra hjemstedet, vil han beholde.

– Det handler om trivsel. Her treffer jeg masse hyggelige mennesker, og så er det jo godt å få beveget seg litt, sier Inge Jarl som faktisk har æresmedlemskap i tre forskjellige grener på øya. I Fløy IL, Flekkerøy Padleklubb og i Flekkerøy Båtforening. Slå den!

Nye kunder

I over 20 år har han satt ut og tatt opp godt over 1200 båter ved denne brygga, hvor du har en veldig god oversikt over hvor mange biler som hvert bidige døgn «dukker opp» fra tunnelen under Vestergabet.

– Jeg setter ikke ut, eller tar opp båter med denne krana. Vi må snakke det maritime språket her. Det heter kort og godt et løft, sier Inge Jarl og ler godt.

Tirsdag ettermiddag er Inge Jarl klar for ett nytt løft.

Nok om det.

Han har i hvert fall utført godt over 1200 løft siden har startet med denne jobben sin ved brygga som ble bygget i 1986.

– I snitt blir det vel rundt 65 løft i løpet av sesongen. Men i løpet av sommeren må jeg i tillegg hjelpe noen havarister som har hatt litt uflaks på sjøen, så noen løft ekstra blir det jo, sier Inge Jarl, som forteller videre:

– I de siste årene har vi fått noen flere kunder. Vi har greie priser å by på, og så er vi jo alene på øya om å ha ei kran stående fast her. I tillegg er det jo ingen slipp her ute slik vi hadde før i tida, avslutter Inge Jarl Jakobsen.

Noen båteiere har allerede satt båtene sine på sjøen.

Mens andre båteiere har valgt å drøye litt med sjøsettingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.